Bun venit pe Forumul Andrei

Daca vezi aceasta pagina inseamna ca nu ai cont sau nu esti logat.
Daca doresti doar sa vizualizezi forumul poti apasa pe "x-ul" din dreapta si acesta imagine nu va mai fi afisata.

Pentru o vizualizare cat mai buna a acestui forum recomandam
8
Va uram o zi buna in continuare si o navigare cat mai placuta pe acest forum !


   
AcasaSustineFAQInregistrareConectareCautareCalendar
TwitterGastronomia moleculară

Navigare :: Informatii pe domenii :: Carte de bucate
AutorMesaj
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Gastronomia moleculară Vin Mar 30, 2012 5:55 am  
Istoria gastronomiei moleculare începe cu peste 20 de ani în urmă, în 1980, când mai mulți oameni de știință interesați de gastronomie, precum Hervé This, Nicholas Kurti și Harold McGee, studiau pentru prima dată procesele fizice și chimice ce aveau loc în timpul gătirii diferitelor preparate.

S-a creat atunci o adevărată mișcare ce aduna mecanismele științifi ce ce stăteau la baza transformării ingredientelor în preparate și care avea să fi e botezată „Gastronomie Moleculară”. Mai târziu, celebrul chef de trei stele, Ferran Adria începea să experimenteze la El Bulli observațiile pe care le adunase în timpul studierii diferitelor fenomene chimice și fi zice ce aveau loc în timpul gătitului.

„De exemplu, în 1998 când am descoperit că agaragarul (o substanță gelifi antă extrasă din alge marine) poate rezista la temperaturi foarte înalte, am creat jeleurile calde, numai pe baza faptului că am observat cum se petrece acest fenomen”, spune Adria.

Au apărut pe rând texturi, spume culinare, mașinării și tehnici inedite de preparare, ce permiteau crearea de preparate șocante, precum pudra de foie gras - o pastă caramel obținută din oțet de Medina și ou conservat în stil chinezesc cu gălbenuș lichid -, corale de ciocolată neagră cu spumă de căpșuni efervescentă, ravioli de mango, caviarul de Campari, înghețata fi erbinte etc.

Multe dintre preparatele sale au la bază aceste “texturas” (pulberi bio) și gaz (un azot produs într-un tanc special, la o temperatură de - 192 de grade). Spuma de trufe, de espresso, de ridichi, de cartofi cu aromă de vanilie, de brânză cu migdale etc. sunt numai câteva exemple. Unele produse se servesc dintr-o înghițitură pentru a nu se dezintegra.

Cu toate acestea, Ferran Adria nu și-a revendicat nici o clipă titlul de părinte al gastronomiei moleculare.

“Curiozitatea culinară și observația stau la baza a ceea ce fac. Cine crede că eu sunt promotorul bucătăriei moleculare este obtuz. Aici e mai mult vorba de partea comercială, de marketing, și publicul poate fi ușor înșelat că bucătăria moleculară este un stil de a găti”, spune Adria în lucrarea sa “About molecular cuisine”.
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Re: Gastronomia moleculară Vin Mar 30, 2012 6:47 am  
*Scrie romaneste
*Sterg mesajele inutile sau scrise cu CAPS
*Nu fa spam
*Linkurile relevante în context sunt binevenite.

Transferul se face din contul dumnevoastra de Paypal
Copyright © 2008-2014 Forumul Andrei. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii
Aspect creat si codat de Alexandru Miron & Nick

.