Bun venit pe Forumul Andrei

Daca vezi aceasta pagina inseamna ca nu ai cont sau nu esti logat.
Daca doresti doar sa vizualizezi forumul poti apasa pe "x-ul" din dreapta si acesta imagine nu va mai fi afisata.

Pentru o vizualizare cat mai buna a acestui forum recomandam
8
Va uram o zi buna in continuare si o navigare cat mai placuta pe acest forum !


   
AcasaSustineFAQInregistrareConectareCautareCalendar
TwitterLegea privind coplata, publicata in Monitorul Oficial

Navigare :: Informatii pe domenii :: Informatii utile :: Sanatate
AutorMesaj
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Legea privind coplata, publicata in Monitorul Oficial Mar Dec 06, 2011 10:21 am  


at wits\\' end at wits\\' end at wits\\' end at wits\\' end at wits\\' end at wits\\' end at wits\\' end at wits\\' end at wits\\' end
Legea nr. 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care
este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul tichetului moderator pentru sanatate, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 851 din 30 noiembrie a.c.

Aceasta lege introduce obligativitatea platii serviciilor medicale in cazul vizitelor la medicii de familie sau la cei specialisti de la 1 ianuarie 2012, tratamentul medical de urgenta ramanand in continuare gratuit.

Coplata reprezinta contributia personala a pacientului la serviciile medicale din pachetul de servicii de baza (consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii), in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si a fost stabilita la maxim 600 lei anual, prag peste care asiguratii vor beneficia de servicii medicale gratuite.

Tichetul moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale este documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale. Modelul si modul de utilizare a acestuia urmeaza sa fie aprobat prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma prevazuta drept coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. Cuantumul acestei sume si valoarea serviciilor medicale vor fi stabilite ulterior, prin Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale, cu mentiunea ca, in cursul unui an, suma perceputa drept coplata nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

Spre exemplu, o vizita la medicul de familie va costa 5 lei, o consulatie la un medic specialist 10 lei, iar o internare de o saptamana intr-un spital de stat, 100 de lei.

Printre cei scutiti de la coplata serviciilor medicale se numara: pensionarii cu venituri de cel mult 700 lei/luna, copiii sub 18 ani si tinerii de pana in 26 de ani care nu au venituri proprii si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, pentru programele aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca.

Unul dintre argumentele Ministerului Sanatatii pentru implementarea sistemului de coplata a fost delimitarea clara a pachetului de servicii medicale de baza pe care le obtine pacientul prin asigurarile de sanatate de cel suplimentar, care va facilita introducerea sistemului de asigurari complementare.

Astfel, in contextul nevoii de reformare a sistemului sanitar, introducerea coplatii este luata in calcul ca o modalitate de degrevare a bugetului de stat, de eliminare a mecanismului de plati informale din sistemul sanitar, precum si de impulsionare a sistemului de asigurari complementare, care va putea completa, la standarde ridicate, asigurarile sociale.

*Scrie romaneste
*Sterg mesajele inutile sau scrise cu CAPS
*Nu fa spam
*Linkurile relevante în context sunt binevenite.

Transferul se face din contul dumnevoastra de Paypal
Copyright © 2008-2014 Forumul Andrei. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii
Aspect creat si codat de Alexandru Miron & Nick

.