Bun venit pe Forumul Andrei

Daca vezi aceasta pagina inseamna ca nu ai cont sau nu esti logat.
Daca doresti doar sa vizualizezi forumul poti apasa pe "x-ul" din dreapta si acesta imagine nu va mai fi afisata.

Pentru o vizualizare cat mai buna a acestui forum recomandam
8
Va uram o zi buna in continuare si o navigare cat mai placuta pe acest forum !


   
AcasaSustineFAQInregistrareConectareCautareCalendar
Twitter8 martie - Ziua Internațională a Femeii

Navigare :: Divertisment :: Diverse :: Obiceiuri
AutorMesaj
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: 8 martie - Ziua Internațională a Femeii Dum Mar 07, 2010 7:35 am  
Istoria acestei zile începe în 1910 la nivel mondial, iar în Australia în 1928. Însă femeile socialiste din Statele Unite și-au serbat pentru prima dată ziua dedicată lor în 1908 și au ajutat la crearea unei eveniment internațional cu această temă.8 martie - Ziua Internațională a Femeii

Sărbătoarea a fost percepută mult timp drept moment în care erau afirmate drepturile sociale și politice ale femeilor, precum și progresele făcute în ceea ce le privește.

Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internațională a Femeii s-a ales și cu moștenirea protestului tradițional și a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din țările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor și al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale și erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaților. Au apărut organizațiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.

Multe dintre schimbările care au apărut în existența femeilor au exercitat o presiune majoră asupra restricțiilor politice care le înconjurau. În țările Europei, în Marea Britanie, America și ceva mai puțin în Australia, femeile reprezentînd toate nivelele sociale, au început campania pentru obținerea dreptului de vot.

Unii socialiști au văzut în cererea femeilor de a avea drept de vot o chestiune nu neapărat necesară pentru mișcarea clasei muncitoare, în timp ce alții, precum nemțoaica Clara Zetkin și rusoaica Alexandra Kollontai au luptat pentru el cu toate forțele pentru a fi acceptat ca parte absolut indispensabilă a programului socialist. Au fost și socialiști care au susținut faptul că era mult mai important să se zbată pentru dreptul de proprietate, de pildă.

În 1903 în Statele Unite, organizațiile sindicale ale femeilor precum și femeile care aveau profesii liberale luptatu de asemenea pentru dobîndirea dreptului de vot, punând bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor. Erau ani ai greutăților și ai amărăciunii pentru multe femei care erau nevoite să muncească în condiții improprii sau să stea acasă luptându-se cu sărăcia și cu violența familială.

În 1908, în ultima duminică a lunii februarie, femeile socialiste din Statele Unite au organizat prima Zi a Femeilor, cu demonstrații ample prin care se cerea dreptul de vot, precum și drepturi politice și economice pentru femei. În anul următor, peste două mii de persoane au luat parte la adunarea de Ziua Femeilor care a avut loc în Manhattan. De această dată, femeile care lucrau în domeniul confecțiilor au intrat în grevă generală. 30.000 de mii de confecționere de cămăși au stat în frigul iernii timp de 13 săptămâni pentru a fi plătite mai bine și pentru condiții mai bune de muncă. Liga Uniunii Sindicale a femeilor a plătit cauțiunile pentru grevistele arestate.


În 1910 pe Ziua Femeilor au pus stăpânire socialiștii și feministele în Statele Unite. În același an a avut loc la Copenhaga cea de-a doua conferință a femeilor socialiste unde s-a propus ca Ziua Femeilor să devină o sărbătoare internațională, ceea ce s-a și întâmplat. Clara Zetkin a afirmat atunci că ar trebui stabilită o zi în care femeile să-și ceară drepturile.

Prima zi Internațională a Femeii s-a ținut în 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cea mai memorabilă zi a femeii a fost sărbătorită în martie 1917, în Petrograd (actualul Sankt Petersburg) când femeile au demonstrat pe stradă în 7 martie, protestând față de închiderea muncitorilor pe o platformă de armament. Soțiile, fiicele și mamele acestora, multe dintre ele oprimate ca prostituate, au cerut încetarea acestei umilințe și sfârșitul foametei cu care se luptaseră în ultimii trei ani.

Însă Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai târziu, în 1975, de către Națiunile Unite și a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele țărilor care până atunci nici nu aflaseră de existența ei

Multe s-au întâmplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenței lor: și-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea fața.

Una dintre cele mai înfocate susținătoare ale drepturilor femeii a fost australianca Jean Devanny care, încă din 1936, nu s-a sfiit să afirme libertatea sexuală a femeii, subiect care la acea vreme, dincolo de faptul că a șocat, era total deplasat. Ea spunea că femeile au același drept ca și bărbații să se bucure de sex și asta nu pentru faptul că sexul al fi un prerogativ al bărbaților, ci pentru că, de obicei, bărbații au experiențe sexuale mult mai plăcute decât cele ale femeilor.

Necesitatea eliberării femeii a dus la dizolvarea unor alianțe și la formarea unora noi. Au existat adesea tensiuni între grupurile care susțineau diferite curente de opinie, cele mai multe fundamentate pe deosebirile de limbaj sau de vestimentație, care ascundeau însă neînțelegeri politice mult mai grave. Criticarea familiei și sloganuri precum "mai bine moartă decît măritată" și discuțiile deschise pe tema sexualității libere și a lesbianismului nu au fost privite deloc cu ochi buni de către formațiunile tradiționaliste. Provocarea pe care toate acestea o reprezentau pentru femeile care până atunci fuseseră sigure doar de rolul lor de gospodine, a constituit o amenințare evidentă pentru doamnele mai în vârstă și mai conservatoare.

Multă vreme, încălcarea drepturilor femeilor a fost neglijată de organizațiile internaționale, guverne, grupurile de apărare a drepturilor civice și presă. Astfel, milioane de fete și femei din lumea întreagă au continuat să fie victime ale abuzurilor de tot felul, degradante și chiar mortale.

Una dintre cele mai active organizații pentru apărarea drepturilor femeilor este Equality Now, care a punctat cele mai importante dintre problemele cu care ele se confruntă încă în lume: violul, contracepția și avortul, tratamentul aplicat femeilor și discriminarea sexuală, violența conjugală, reprezentarea politică, pruncuciderea, hărțuirea sexuală, cliteridectomia și pornografia.

Rezultatele muncii acestor organizații sunt din ce în ce mai vizibile, în primul rând la nivelul legislației.

Au rămas însă multe situații în care drepturile femeii sunt încălcate sau tratate ca și cum nu ar fi existat niciodată.

Sursa: mediafax.ro
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Re: 8 martie - Ziua Internațională a Femeii Dum Mar 07, 2010 8:15 am  
Pentru ca sunteti cele care insenineaza zilele barbatilor - desi ei se plang dar numai pentru ca asa s-au obisnuit - pentru ca sunteti cele care numai cand priviti catre copiii vostri, dati lumii mai multa frumusete, pentru ca sunteti cele care gasesc in fiecare zi timp pentru orice problema si orice nevoie a celor dragi, pentru ca, desi va mai plangeti cateodata, o luati de la capat in fiecare zi, mai puternice si mai hotarate, pentru ca sufletul vostru stie ce e iubirea, cum se daruieste si cum se primeste ea... si pentru tot ceea ce reprezentati... pentru voi timpul se opreste putin in loc la fiecare inceput de Primavara, sa va aduca un omagiu...
La multi ani!


 CELY
avatar
Rang: Moderator

Respetarea regulilor 100%

MesajSubiect: Re: 8 martie - Ziua Internațională a Femeii Dum Mar 07, 2010 3:58 pm  
 xena
avatar
Rang: Prieten

Respetarea regulilor 100%

MesajSubiect: Re: 8 martie - Ziua Internațională a Femeii Dum Mar 07, 2010 11:08 pm  
Tags Maker is a Text Image Generator to write Messages, Comments or Tags on Pictures
 Continut sponsorizat
Rang:


MesajSubiect: Re: 8 martie - Ziua Internațională a Femeii  

*Scrie romaneste
*Sterg mesajele inutile sau scrise cu CAPS
*Nu fa spam
*Linkurile relevante în context sunt binevenite.

Transferul se face din contul dumnevoastra de Paypal
Copyright © 2008-2014 Forumul Andrei. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii
Aspect creat si codat de Alexandru Miron & Nick

.