Bun venit pe Forumul Andrei

Daca vezi aceasta pagina inseamna ca nu ai cont sau nu esti logat.
Daca doresti doar sa vizualizezi forumul poti apasa pe "x-ul" din dreapta si acesta imagine nu va mai fi afisata.

Pentru o vizualizare cat mai buna a acestui forum recomandam
8
Va uram o zi buna in continuare si o navigare cat mai placuta pe acest forum !


   
AcasaSustineFAQInregistrareConectareCautareCalendar
TwitterCelulele stem - o asigurare de viata

Navigare :: Informatii pe domenii :: Informatii utile :: Sanatate
AutorMesaj
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Celulele stem - o asigurare de viata Sam Noi 28, 2009 1:23 am  
Anual, in lume, 4.000 de oameni mor de leucemie, multi dintre ei fiind copii. Transplanturile de celule stem ar putea reduce considerabil aceasta cifra. S-ar putea efectua transplanturi cu sange placentar propriu sau de la un donator compatibil imunologic. Dar pentru asta, e nevoie de recoltarea lor, la nastere. Ce sunt ele? La ce sunt bune? Cum se obtin? Cand si cum le folosim?
Ce sunt celulele stem?

Celulele stem se diferentiaza usor, dand astfel nastere unor celule adulte capabile sa indeplineasca anumite functii in organism, ele transformandu-se in celule miocardice, pancreatice, nervoase, hepatice sau sangvine. In plus, au o capacitate ridicata de inmultire.

Cum se recolteaza?

Cordonul ombilical si placenta sunt considerate deseuri ale sarcinii si se distrug prin ardere, insa ele detin o imensa comoara: sangele placentar, bogat in celule stem. Acestea se pot recolta la nastere, foarte simplu si fara niciun risc sau durere pentru mama sau copil.

Recoltarea o face medicul care asista nasterea sau un reprezentant al bancii de celule stem si dureaza de la 30 de secunde pana la 3 minute. In 2 pana la 8 saptamani, se obtine un buletin complet al sangelui placentar: testele bacteriologice din sangele placentar, volumul recoltat, numarul de celule stem.
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Re: Celulele stem - o asigurare de viata Sam Noi 28, 2009 1:25 am  
Celulele stem sunt celulele primordiale ale organismului uman, care se pot diferenția la rândul lor în celule adulte care intră în componenta țesuturilor și organelor corpului uman. Mai exact, celulele stem pot evolua în celule mature cu caracteristici și forme specializate cum ar fi celulele sangvine, celulele sistemului nervos, cardiomiocite sau celulele tegumentare.

CELULELE STEM ALE NOU-NĂSCUTULUI

Celulele stem ale nou-născutului sunt localizate în sângele placentar care rămâne în cordonul ombilical după naștere. Acestea sunt diferite de celulele stem embrionice și nu există probleme de ordin etic privind colectarea acestora, din moment ce sângele placentar și cordonul ombilical sunt îndepărtate după naștere.

Celulele stem ale nou-născutului sunt preferabile celulelor stem care se găsesc în corpul uman (de exemplu, în măduva spinării) și prezintă următoarele avantaje:

* nu îmbătrânesc și nu sunt expuse la radiații și/sau virusuri;
* posedă o abilitate mai mare de a prolifera și regenera celule;
* colectare facilă și fără dureri.

APLICAȚII TERAPEUTICE

Până în prezent, celulele stem din sângele placentar au fost utilizate în mai mult de 70 de afecțiuni legate de tumori, anomalii genetice, imunodeficiențe și hemopatii.

DEPOZITAREA CELULELOR STEM: LA FEL DE PREȚIOASĂ CA SĂNĂTATEA FAMILIEI TALE

Depozitarea celulelor stem constă în păstrarea în stare criogenică a unei potențiale grefe, pentru a fi folosită în caz de necesitate. Depozitarea celulelor stem care aparțin copilului dumneavoastră, poate avea loc doar în momentul nașterii acestuia și poate garanta accesul imediat la o grefă:

* 100 % histocompatibilă cu copilul, din al cărui sânge placentar a fost colectată;
* 25 % histocompatibilitate, pentru aîți copii ai acelorași părinti biologici.

*Scrie romaneste
*Sterg mesajele inutile sau scrise cu CAPS
*Nu fa spam
*Linkurile relevante în context sunt binevenite.

Transferul se face din contul dumnevoastra de Paypal
Copyright © 2008-2014 Forumul Andrei. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii
Aspect creat si codat de Alexandru Miron & Nick

.