Bun venit pe Forumul Andrei

Daca vezi aceasta pagina inseamna ca nu ai cont sau nu esti logat.
Daca doresti doar sa vizualizezi forumul poti apasa pe "x-ul" din dreapta si acesta imagine nu va mai fi afisata.

Pentru o vizualizare cat mai buna a acestui forum recomandam
8
Va uram o zi buna in continuare si o navigare cat mai placuta pe acest forum !


   
AcasaSustineFAQInregistrareConectareCautareCalendar
TwitterDeshidratarea, amenințarea verii

Navigare :: Informatii pe domenii :: Informatii utile :: Sanatate
AutorMesaj
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Deshidratarea, amenințarea verii Mar Aug 11, 2009 9:24 am  
Apa este indispensabilă digestiei, circulației sangvine, funcționării rinichilor. Structura unor organe, precum creierul sau ochii, este formată în mare parte din apă. Produsele metabolice, toxinele nu pot fi eliminate din organism fără ajutorul apei.
Ea este, așadar, suportul tuturor funcțiilor organismului. În aceste condiții, este lesne de înțeles de ce trebuie să completăm permanent rezervele de apă ale organismului, cu atât mai mult vara, când transpirăm foarte mult.

Nimeni nu este imun la efectele nocive ale soarelui. Chiar și o persoană tânără și sănătoasă se poate deshidrata vara. Totuși, cei mai vulnerabili sunt copiii și vârstnicii, al căror mecanism de termoreglare nu este suficient dezvoltat sau nu mai funcționează corect.

Amețeală și dureri de cap
Organismul uman conține apă în proporție de aproximativ 70%. Doar o zecime dacă pierdem din această apă, nu ne mai putem ține pe picioare. Când deshidra­ta­rea este ușoară, gura și buzele sunt uscate (buzele chiar crăpate), ochii sunt afundați în orbite și își fac apariția paloarea, dure­ri­le de cap, greața, amețeala, moleșeala și crampele musculare în membre. Dacă ea se agravează, pulsul se accelerează, tensiunea arterială scade, urina devine închisă la culoare, apar febra, delirul și apoi pier­de­rea conștienței. În asemenea cazuri, re­hidratarea nu este posibilă decât la spital.

Nu așteptați setea
În mod normal, setea trage semnalul de alarmă și ne îndeamnă să compensăm lichidele pierdute prin transpirație. Însă nu întotdeauna. Potrivit specialiștilor, pe măsură ce înaintăm în vârstă senzația de sete își face apariția tot mai târziu față de momentul deshidratării. Prin urmare, nu trebuie să așteptăm să ni se facă sete pentru a ne hidrata. Lichidele trebuie băute puțin câte puțin, și nu în cantitate mare dintr-o dată. Prin transpirație, secreții și excreții pierdem zilnic între 2 și 2,5 litri de apă. Aceasta este cantitatea pe care trebuie să o înlocuim cu lichide.

CE LICHIDE BEM? Deși conțin apă, sucurile, cafeaua și băuturile care conțin alcool nu sunt indicate pentru hidratare. Cafeaua și alcoolul nu fac decât să accentueze deshidratarea, iar sucurile conțin zahăr, iar acesta îngreunează absorbția lichidelor. Băuturile izotonice, recomandate în special după antrenamentele sportive, pot fi o opțiune în cazul în care ne-am deshidratat foarte mult, fiindcă înlocuiesc o parte din sărurile pierdute prin transpirație. Totuși, apa rămâne varianta cea mai ieftină și cea mai eficientă pentru hidratare.

*Scrie romaneste
*Sterg mesajele inutile sau scrise cu CAPS
*Nu fa spam
*Linkurile relevante în context sunt binevenite.

Transferul se face din contul dumnevoastra de Paypal
Copyright © 2008-2014 Forumul Andrei. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii
Aspect creat si codat de Alexandru Miron & Nick

.