Bun venit pe Forumul Andrei

Daca vezi aceasta pagina inseamna ca nu ai cont sau nu esti logat.
Daca doresti doar sa vizualizezi forumul poti apasa pe "x-ul" din dreapta si acesta imagine nu va mai fi afisata.

Pentru o vizualizare cat mai buna a acestui forum recomandam
8
Va uram o zi buna in continuare si o navigare cat mai placuta pe acest forum !


   
AcasaSustineFAQInregistrareConectareCautareCalendar
TwitterCum este controlată temperatura corpului

Navigare :: Informatii pe domenii :: Informatii utile :: Sanatate
AutorMesaj
 nick
avatar
Rang: Administrator


MesajSubiect: Cum este controlată temperatura corpului Mar Iun 30, 2009 3:32 am  
Temperatura corpului este controlata de o parte a creierului numita hipotalamus. Cand temperatura externa creste sau scade, organismul utilizeaza o serie variata de mecanisme pentru a-si mentine un nivel termic confortabil.

Animalele endoterme (cu sange cald) ca pasarile si mamiferele isi mentin organismul la o temperatura mai mult sau mai putin constanta, cu ajutorul mecanismelor interne de control. Prin comparatie, animalele ectoterme (cu sange rece), ca pestii si reptilele, nu au astfel de mecanisme interne si sunt dependente in mare masura de temperatura mediului inconjurator.

Reglarea temperaturii corpului. Oamenii, ca toate animalele cu sange cald, produc caldura ca rezultat al proceselor metabolice. Toate tesuturile organismului produc caldura, dar cea mai mare parte este produsa de tesuturile cele mai active, ca ficatul, inima, creierul si glandele endocrine. Si muschii produc caldura – aproximativ 25 la suta din calcudra organismului este produsa de muschii inactivi. Muschii activi pot produce pana la de 40 de ori mai multa caldura decat restul organismului, acesta fiind motivul pentru care se incalzeste corpul in timpul exercitiilor fizice.

Homeostazia. Organismele umane au o temperatura practic constanta, care este mentinuta independent de conditiile externe. Aceasta mentinere a unui mediu intern constant, in ciuda variatiilor mediului extern, este cunoscuta sub numele de homeostazie. Unul dintre avantajele mentinerii unei temperaturi constante a organismului este reducerea semnificativa a riscului de supraincalzire. Cazurile extreme de supraincalzire pot determina convulsii si moarte, deoarece caile nervoase sunt supresate, iar proteinele vitale afectate.

Mecanismele de incalzire. Temperatura normala a organismului uman variaza intre 35, 6 °C si 37, 8 °C. In scopul mentinerii acestei contante, temperatura este monitorizata de o parte a creierului denumita hipotalamus. Acesta opereaza pe baza unui mecanism de feedback, similar celui utilizat de termostatul unui sistem de incalzire centrala. Cand mediul extern incepe sa raceasca organismul, senzorii termici din piele trimit informatia la hipotalamus, iar persoana incepe sa simta ca i s-a facut frig. Aceasta informatie este apoi transmisa si la alte zone ale creierului, care initiaza reactiile fiziologice destinate sa creasca temperatura organismului si sa scada pierderile de caldura. Unele reactii la frig sunt constiente, ca de exemplu saritul in sus sau in jos, adaugarea de haine suplimentare sau mutarea intr-un loc mai calduros. Alte reactii survin in mod inconstient. Tremuratul apare cand muschii se contacta si se relaxeaza foarte rapid, eliberand de patru sau cinci ori mai multa caldura decat in conditii normale. In acelasi timp, creste producerea de adrenalina, ceea ce intensifica rata metabolica a organismului – rata la care este utilizata energia stocata sub forma de glucoza. Ca urmare, se va elibera si mai multa caldura in interiorul organismului.

Reglarea pierderilor de caldura. Pentru reducerea pierderii de caldura de la suprafata corpului, capilarele din imediata vecinatate a pielii se contracta, ceea ce determina diminuarea aportului de sange catre piele si paloarea acesteia. In acelasi timp, muschii atasati foliculilor pilosi se contracta, iar parul de pe piele se ridica. La animale are efect de captare a unui strat de aer mai cald in vecinatatea pielii, dar nu la oameni, care au parul rar pe piele.

*Scrie romaneste
*Sterg mesajele inutile sau scrise cu CAPS
*Nu fa spam
*Linkurile relevante în context sunt binevenite.

Transferul se face din contul dumnevoastra de Paypal
Copyright © 2008-2014 Forumul Andrei. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii
Aspect creat si codat de Alexandru Miron & Nick

.